4.1 Tiedon määrittely ja esitys

Tieto on yllättävän vaikeaa määritellä. Eri näkökulmista katsottuna tiedolla voidaan sanoa olevan erilaisia ominaisuuksia. Ainakin tieto on aineetonta (mutta vaatii jonkinlaisen aineellisen esityksen), ei kulu (mutta vanhenee) ja voidaan antaa muille ilman, että se välttämättä vähenee.

Tiedon teknistä olemusta on kohtuullisen helppo tutkia. Tieto voi olla numeroita, tekstiä, ääntä, piirroksia, kuvia tai kenties elävää kuvaa. Nämä voidaan esittää digitaalisesti tai analogisesti. Nykyiset tietokoneet esittävät kaikki tiedot - myös tekstin, piirrokset, kuvan ja äänen - sisäisesti digitaalisessa- eli numeromuodossa. Digitaalisen vastakohta on analoginen, jolloin tieto esitetään jonkin fysikaalisen suureen tilana eli muulla tavoin kuin numeroina. Hyviä esimerkkejä digitaalisen ja analogisen esityksen eroista ovat kellonaika ja lämpötila.

ciao023

Samuel Morsen kehittämä morsemerkistö on esimerkki digitaalisesta tiedon esittämisestä. Aakkoset ja ns. erikoismerkit kuvataan kahden perusmerkin, lyhyen ja pitkän avulla. Esimerkiksi kirjain "a" on morseaakkosissa "-". Morseaakkosia kutsutaan binäärisiksi, koska järjestelmässä on kaksi perusmerkkiä.

Analoginen esitys

Digitaalinen esitys