SMS - Systems Management Server

Tietokoneiden etäkäyttöjärjestelmä

Jussi Ahonen

email: Jussi.Ahonen@tietogroup.com


Ohjelmistotekniikan seminaari 4.12.1996

Jyväskylän yliopisto, Matematiikan laitos


Sisällysluettelo

1. SMS - Systems Management Server

2. SMS-järjestelmän kuvaus

3. SMS:n hallintaohjelmat

4. Asiakaspään ohjelmat

5. Pohdintaa

Sanastoa

Lähteet

Lisämateriaalia

Liitteet






1. SMS - Systems Management Server

SMS on lyhenne sanoista Systems Management Server, jonka voisi vapaasti suomentaa järjestelmänhallintapalvelin. Ohjelman on tehnyt Microsoft. SMS sisältää työkaluohjelmistoja, joilla voi hallita verkkoon kytkettyjä työasemia keskitetysti verkon läpi. Järjestelmä asennetaan Windows NT -palvelimeen ja se tukee UNIX-, Lan Manager- ja Novell Netware -palvelimia sekä Macintosh -työasemia. Järjestelmä voi toimia hyvinkin laajassa systeemissä tukien WANin kautta tapahtuvaa asiakaspään (client) hallintaa.

1.1. Taustaa

Tänä päivänä yritykset käyttävät huomattavan summan rahaa henkilökohtaisten tietokoneiden päivittämiseen, huoltoon ja tukeen. Suuret yritykset kokevat taakkana sen, että niillä on paljon tietokoneita. Lisäksi yritykset ovat sijoittuneet eri paikkakunnille ja eri maihin, joten miten hoitaa tietokoneiden huolto. Keskikokoisissa yrityksissä ovat huolena laitteiden sijainti eri paikkakunnilla ja vähäinen informaatiosysteeminhallinta. Pienet yritykset kiinnittävät huomiota tietokoneiden hintaan, eikä niillä useinkaan ole tietämystä laitteistojen huollosta ja ulkopuolisen konsultin palkkaaminen on kallista.

Gartner Groupin keräämien tietojen mukaan verkkoon kytketyn tietokoneen hankintahinta on noin 21 % viidelle vuodelle lasketuista kokonaiskustannuksista [1]. Loput kustannukset koostuvat operoinnista (45 %), tuesta (21 %) ja hallinnasta (13 %). Kuvassa 1 on jaoteltu kokonaiskustannukset verkoitetuissa tietokoneissa viiden vuoden aikana.



Kuva 1. Verkotetun tietokoneen viiden vuoden kustannukset [1].

Kuten huomaamme, itse laitteiston hankinnan osuus kokonaiskustannuksista on vain viidesosa, joten mikäli todellisia kustannuksia halutaan supistaa, on kustannuksia lähdettävä karsimaan muualta kuin hankintahinnasta. Tähän SMS voi tarjota erään ratkaisun.

1.2. SMS erilaisissa yrityksissä

SMS:ää pystytään hyödyntämään erikokoisissa yrityksissä ja varsinkin niissä yrityksissä, jotka haluavat hallita verkotettuja tietokoneitaan keskitetysti. SMS soveltuu niin pieniin kuin suuriin yrityksiin. Seuraavassa on kuvattu miten SMS voidaan sovittaa erikokoisiin yrityksiin.

Pienillä yrityksillä ei yleensä ole nimettyä mikro- ja verkkotukihenkilöä. Tarvittaessa koneiden päivitystä tai ongelman hakua yrityksestä otetaan yhteyttä paikalliseen huoltoliikkeeseen. SMS:ää voidaan tässä tapauksessa käyttää siihen, että paikallinen huoltoliike tekee 'huoltokäynnin' modeemin välityksellä, jolloin vian selvitys nopeutuu ja vältytään turhilta käynneiltä.

Keskikokoisella yrityksellä on yleensä pääpaikka ja jonkin verran konttoreita eri paikkakunnilla. Mikro- ja verkkotuki on yleensä pääkonttorissa ja sitä kautta se hoitaa kaikki muutkin konttorit. SMS:n avulla mikrotuki voi olla yhteydessä muihin paikkoihin modeemin välityksellä. Tällöin voidaan esim. suorittaa ohjelmapäivitykset ilman, että tuen tarvitsee mennä paikan päälle.

Suurissa yrityksissä mikro- ja verkkotukihenkilöstöä on yleensä usealla paikkakunnalla. Tällöin SMS:ää voidaan käyttää esimerkiksi koko yrityksen mikrojen inventointiin (laitteisto ja ohjelmisto) ja ohjelmistojen jakeluun (samat ohjelmat kaikkialla). Kaikki toimipaikat raportoivat suoraan pääkonttorin mikrotuelle.

1.3. SMS:n edut

SMS tarjoaa monia etuja asiakaspään hallintaan etäkäyttönsä ansiosta. Seuraavassa on lueteltu tärkeimpiä SMS:n tarjoamia toimintoja:

SMS:n etuihin kuuluu myös sen soveltuminen mikroverkkoihin, joissa on paljon erilaisia tietokoneita.



2. SMS-järjestelmän kuvaus

Seuraavissa kappaleissa perehdytään lähemmin SMS-järjestelmän sisältöön, komponentteihin ja SMS:n vaatimiin laitteistoihin.

2.1. SMS:n arkkitehtuuri

SMS on arkkitehtuuriltaan jaettu neljään kerrokseen. Ohjelmat ja data siirretään kerroksissa alaspäin, kun inventointitieto liikkuu kerroksissa ylöspäin. SMS:n neljä kerrosta ovat seuraavat:

Kerros 1 (Central Site) sisältää SMS-keskuspalvelimen. Se on linkitetty SQL-palvelimeen, joka säilyttää verkon tietokoneista kerättyä tietokantaa.

Kerros 2 (Primary Sites) sisältää SMS-pääpalvelimet (-palvelimen). Ne jakavat kuormat ja toimivat sisäänkirjautumispalvelimina ja paikallistavat suurimman osan verkon liikenteestä. Ne myös sisältävät paikalliset SQL-inventointitietokannat. SMS-hallintaohjelmat ovat käytettävissä kaikissa SMS-pääpalvelimissa.

Kerros 3 (Secondary Sites) sisältää olemassa olevat SMS-toissijaispalvelimet, kuten Lanman, Novell tai Windows NT (ei SQL-palvelinta).

Kerros 4 (Clients) sisältää työasemat.

Kuvassa 2 on kuvattu nämä SMS:n neljä kerrosta. Kuvasta nähdään, että pääpalvelimia voi Primary Site-kerroksessa olla useita. Ne voivat myös sijaita maantieteellisesti eri paikoissa. Data kulkee keskuspalvelimelta työasemille pää- ja toissijaispalvelimien kautta ja työasemilta palautuu keskuspalvelimille takaisin inventointitieto.


Kuva 2. SMS:n arkkitehtuuri [2].

Liitteenä olevassa taulukossa 1 on kuvattuna SMS:n vaikutukset ja edut käyttäjille mikrotietokoneverkossa. Liitteessä 2 on kuvattuna tarvittavat työkalut, joiden avulla palvelut saadaan käyttöön.

2.2. SMS-järjestelmän komponentit

SMS-järjestelmän sisältämät komponentit ovat Site Server (toiminta-alueen palvelin), SQL -palvelin, Helper Server (avustajapalvelin), Distribution Server (jakelijapalvelin), Logon-Server (sisäänkirjautumispalvelin) ja Clients (työasemat).

Toiminta-alueen palvelimia (Site Servereitä) tulee olla vähintään yksi toiminta-aluetta (siteä) kohti. Tämän palvelimen tulee olla Windows NT-palvelin. Se sisältää seuraavat SMS:n osat: SMS Administrator (hallintaohjelma), sisäänkirjautumiskomentojonot (Logon Scripts), sovellusten verkkoasennuskomentojonot, auditointitiedostot, PDF-tiedostot sekä hallintaohjelmistot, kuten MIF Form Generator (lo-makkeiden laadinta) ja SMS-network manager (verkon valvota).

Jokaisessa Primary Sites-kerroksessa sijaitsevassa SMS-pääpalvelimessa, jonka on oltava Windows NT -palvelin, täytyy olla asennettuna SQL-palvelin. Tämän on oltava Microsoft SQL -palvelin versio 4.21 tai uudempi (suositellaan versiota 6.5), ja sitä käytetään inventointitietojen tallennukseen. SQL -palvelin voi olla samassa koneessa kuin pääpalvelin tai se voi olla eri palvelimessa. Vaikkakin jokaisella pääpalvelimella on oma tietokanta, niin eri pääpalvelimet voivat jakaa saman SQL -palvelimen. SQL -palvelimen toiminta on huomattavasti tehokkaampaa, kun pääpalvelimet sijaitsevat saman lähiverkon sisällä.

Avustajapalvelin (Helper Server) avustaa Site Serveriä keventämällä sen kuormaa. Sen sisältämät osat ovat ajastaja (Scheduler), lähettäjä (Despooler), inventointisuoritin (Inventory Processor) ja inventointilataaja (Inventory Data Loader).

Jakelijapalvelin (Distribution Server) toimii jakelupisteenä, kun paketteja (esim. ohjelman asennus, inventointi) jaetaan työasemille asennettavaksi tai suoritettavaksi. Kutakin pakettia siirretään vain yksi kappale jokaista ryhmää varten, jotta verkkoliikenne pysyisi mahdollisimman pienenä. Jakelijapalvelin voi olla Windows NT-, NetWare-, Lan Server- tai Lan Manager -palvelin.

Sisäänkirjautumispalvelin (Logon Server) välittää konfiguroinnit, inventoinnin keräykset, pakettien asennuksen ja verkkosovellusten asennuksen asiakaspään (client) tietokoneille, jotka sijaitsevat sen hallitsemalla toimialueella (Domain). Minkä tahansa tuetun verkon palvelin voi toimia sisäänkirjautumispalvelimena (Logon Server). Pienissä SMS-verkoissa SMS-pääpalvelin toimii sisäänkirjautumispalvelimena sekä jakelija- ja SQL -palvelimena.

SMS:n työasemaohjelmiston työasemiin voidaan asentaa automaattisesti SMS-työasemaohjelmisto suorittamalla sisäänkirjautumiskomentojono (Logon Scripts) tai muuten ajamalla SMSLS.bat-komentojonotiedosto.

SMS-pääpalvelimet kommunikoivat keskenään lähettäjien (Sender) avulla. Pääpalvelimessa on oltava vähintään yksi lähettäjä. Lähettäjä voi olla LAN Sender, RAS Sender tai SNA Sender. Lähettäjä toimii NT-palveluna (Service).

2.3. Site (toiminta-alue) ja domain (tietokonejoukko)


Site ja domain ovat SMS-verkon osa-alueita. Site on aina samassa lähiverkossa oleva toiminta-alue. Domain koostuu tietokoneiden joukosta. Tämä joukko sisältää vähintään yhden palvelimen sekä siihen kuuluvat työasemat. Jokainen toiminta-alue (site) käsittää vähintään yhden tietokonejoukon (domainin). Talon sisällä olevat lähiverkot voivat muodostaa yhden toimialueen (site), vaikka talossa olisi eri domain-alueita. Eri sitet voivat sijaita vaikka eri puolilla maapalloa. Kuvasta 3 nähdään New York Siten (toiminta-alue) sisältävän kaksi domainia (tietokoneiden joukkoa) NewYork ja NewYork_Netware sekä kaksi Siteä. Nämä domainit sisältävät tietokoneet, kuten kuvassa NewYork sisältää 3 palvelinta (NewYork3, 89 ja 37) ja 11 työasemaa.

Kuva 3. Site ja domain [7].

Toiminta-alue (site) sisältää aina vähintään site-palvelimen ja Primary Domain Controlin (PDC). Jos toiminta-alue (site) sisältää myös SQL -palvelimen, niin toiminta-aluetta (site) sanotaan Primary siteksi, jolloin toiminta-alue (site) sisältää paikalliset inventointitietokannat. Primary Siten alla voi olla vielä Secondary site, jossa ei ole omaa SQL -palvelinta, vaan se lähettää inventointitietokannat hierarkiassa yläpuolella olevaan Primary Siteen. Secondary siten alla ei voi enää olla toiminta-alueita (siteja).

Ylin hierarkinen site on Central site, jonka alaisuudessa kaikki muut sitet ovat. Central site sisältää SQL -palvelimen, johon kerätään kaikki tiedot järjestelmästä, kuten inventaario-, status- ja ohjelmistotietokannat alapuolilla olevista siteista.

Tälläisestä hierarkiasta saadaan se ilmeinen etu, että jokaisen Primary siten pääkäyttäjä voi valvoa alapuolellaan olevia Secondary siteja. Inventaariotiedot kulkeutuvat kuitenkin aina Central siteen saakka (katso kuva 4). Secondary siteä on aina hallittava sen yllä olevasta Primary sitestä, koska Secondary sitessä ei ole SQL-tietokantaa.

Kuva 4. Site-malli [3].

2.4. Tekniset vaatimukset

SMS:n palvelimen prosessorin tulee olla Pentium- tai RISC-pohjainen prosessori. Sen on tuettava Windows NT Server 3.51 tai uudempaa versiota Windows NT -palvelinohjelmistosta. SMS:n ohjelmiston asennus vaatii noin 150 Mb:n tilan kovalevyllä, kun taas SQL-palvelinohjelmiston vaatima kovalevytila on noin 100 Mb:ä. SQL-palvelin tarvitsee myös kovalevytilaa käyttäjiltä kerättyä dataa varten, noin 30 kb:ä käyttäjää kohti. Ohjelmistonjakelu sen sijaan vaatii kovalevytilaa neljä kertaa enemmän asennettavan ohjelmiston kokoon nähden. Suositeltava kovalevyn koko on siten 1-4 Gb:ä. Ohjelmiston asennusta varten tarvitaan CD-ROM-asema, jonka on tuettava käytössä olevaa Windows NT-palvelinohjelmistoa. Keskusmuistia tarvitaan minimissään 32 MB:ä. Jos samaan palvelimeen kuuluvat sekä SMS-palvelin että SQL-palvelin, tarvitaan keskusmuistia 40 MB:ä. Yleensä keskusmuistin koon olisi hyvä olla vähintään 64 MB:ä. SQL-palvelimen ohjelmiston on oltava yksittäiskäyttäjäversio Microsoft SQL Serverin versio 6.0:sta tai sitä uudemmasta versiosta. Suositeltavaa olisi käyttää SQL Serverin versiota 6.5.

Palvelinkonetta, johon on asennettu SMS-ohjelmisto, voidaan etähallita joltakin muulta samaan lähiverkkoon kytketyltä tietokoneelta. Tähän tietokoneeseen on asennettava SMS-administrator-ohjelmisto ja käyttöjärjestelmänä on oltava Windows NT:n työasema versio 3.51 tai Windows NT server versio 3.51. Myös näiden ohjelmien uudemmat versiot käyvät etähallintaan.

2.5. Verkon ja asiakaspään vaatimukset


SMS-järjestelmä on rakennettu tukemaan erilaisia verkkoja, jotta se voitaisiin asentaa hyvinkin monenlaisiin verkkoympäristöihin. Tuettuja verkkoja ovat ohjelman tekijän Microsoftin verkot Windows NT server versio 3.51 ja LAN Manager versio 2.1 tai näiden verkkojen uudemmat versiot. Myös muiden valmistajien verkot ovat tuettuja kuten, Novellin NetWare 3.1x ja 4.x sekä IBM:n LAN Server 3.0 ja 4.0. Kaikki muut verkkoprotokollat ovat tuettuja (mm. TCP/IP ja IPX), mikäli niillä on Windows NT server -verkon tuki. LU 6.2-verkkoprotokolla on tuettu, jos se toimii Microsoft SNA -palvelimen kanssa. Järjestelmää voidaan käyttää kaikilla Microsoftin etäkäyttöä tukevilla ohjelmilla, sisältäen mm. protokollat ISDN, X.25 ja asynkrooninen.

SMS:llä hallittavan asiakaspään (client) tietokoneen käyttöjärjestelmän voi toimittaa moni valmistaja. Microsoftin valmistamista soveltuvat Windows 3.1, Windows 95, Windows työryhmä 3.11, Windows NT työasema 3.x, Windows NT työasema 4.0, MS-DOS 5.0 tai jokin dosin uudempi versio. Kuten nähdään, lähes kaikki Microsoftin valmistamat käyttöjärjestelmät tukevat SMS-järjestelmän käyttöä. Muita tuettuja tietokoneiden käyttöjärjestelmiä ovat IBM:n OS/2 2.x ja OS/2 WARP sekä Apple Macintosh System 7. Asiakaspään tuettavuutta voidaan vielä tästä laajentaa Digital Equipment Corporation toimittamalla tuella Pathworks server käyttöjärjestelmille sekä Unixista käyttöjärjestelmille AIX, HP-UX, OSF/1, Sun Os, Solaris, Ultrix ja VMS.

Koska SMS-järjestelmä tukee näinkin monia verkkoja ja vielä useampia asiakaspäässä olevia käyttöjärjestelmiä, voidaan todeta tämän järjestelmän soveltuvan hyvinkin moneen erilaiseen käyttöympäristöön. SMS-järjestelmä on myös melkein riippumaton verkon käyttämästä protokollasta ja asiakaspään käyttöjärjestelmästä.

3. SMS:n hallintaohjelmat


SMS-palvelimen hallintaa varten voidaan asentaa hallintaohjelmat samassa lähiverkossa olevaan tietokoneeseen. Tämän tietokoneen on täytettävä ylläesitetyt määritykset. Ohjelmistolla voidaan hallita eri SMS-palvelimia riippumatta siitä, missä sitessä ne sijaitsevat. Hallintaohjelmiston käyttäjän on kuuluttava järjestelmänvalvojien (administrator) ryhmään saadakseen käyttöönsä SMS-palvelimen. Asennettaessa SMS-hallintaohjelmia tulevat asennuksessa myös seuraavat ohjelmat (katso kuva 5).


Kuva 5. SMS-hallintaohjelmistot [7].





3.1. SMS Administrator -ohjelma (hallinta)

SMS administrator-ohjelmalla hallitaan SMS-ympäristöä. Kun se käynnistetään, on siihen ensiksi kirjauduttava sisään SQL -serverin käyttäjäksi, eli sen SMS-palvelimen, jota halutaan käyttää (kuva 6).

Kuva 6. SMS-järjestelmänhallinnan sisäänkirjautuminen [7].

Kun järjestelmä hyväksyy sisäänkirjautumisen saadaan näkyviin SMS Administrator -ikkuna. Riippuen siitä, mihin SMS-palvelimeen on sisäänkirjauduttu saadaan näkyviin kaikki sen SMS-palvelimen alapuolella olevat palvelimet. Eli jos sisäänkirjaudutaan Secoundary siteen ei saada näkyviin sen yläpuolella olevaa Primary siteä. Kuvassa 7 on sisäänkirjauduttu SMS-keskuspalvelimeen, josta voidaan näin hallita kaikkia SMS-järjestelmän sisältämiä siteja.

Kuva 7. SMS Administrator [7].

3.1.1. Sites-ikkuna

SMS adminidtrator-hallintaohjelmalla voidaan hallita asiakastyöasemia (clients). Kuvasta 7 voidaan nähdä että avoinna on Sites-, Jobs-, ja Package-ikkunat. Tästä sites-ikkunasta hallitaan siteja ja niihin kytkettyjä työasemia. Siitä voidaan valita mikä tahansa työasema ja tarkastella sitä lähemmin. Sen kautta voidaan myös järjestellä siteen luottosuhteita. Kuvassa 8 on napautettu hiirellä kaksi kertaa sites-ikkunassa olevan tietokoneen PIJ kohdalla. Tällöin on saatu auki ikkuna, jossa näkyy asiakaspään tietokoneesta kerätyt tiedot.

Kuva 8. Asiakaspään tietokoneen tiedot [7].


3.1.2. Paketit - Packages

Packages-ikkunan kautta voidaan tehdä ohjelmapaketteja, joiden avulla voidaan jakaa sovelluksia asiakaspään työasemille. Nämä paketit voivat sisältää ohjelman asennuspaketin, joka asentaa ohjelman paikalliselle työasemalle erilaisilla asennusvaihtoehdoilla, kuten suoritettavaksi verkossa olevalta palvelimelta. Paketti voi myös sisältää ohjelmakuvakkeen asennuksen työasemille. Kolmas pakettimalli on inventointipaketti, jonka avulla voidaan kerätä tietoa työasemille asennetuista ohjelmista. Yhteistä näille kaikille paketeille on, että niiden suorittamiseen työasemissa käyttäjä tarvitsee vain tulleen paketin käynnistämisen. Tällöin esimerkiksi ohjelmanasennuspaketti asentaa ohjelman automaattisesti. Valmiit paketit ovat tällä hetkellä saatavissa vain Microsoftin uusimmille ohjelmille.

3.1.3. Työt - Jobs

Jaettaessa ohjelmapaketteja asiakaspään työasemille on sitä varten luotava töitä, joita voidaan tehdä Jobs-ikkunassa. Työtä luotaessa on määriteltävä minkälainen työ on kyseessä, ohjelmapaketin jako työasemille, jaetun sovelluksen ohjelmapaketin jako vai onko kyseessä inventointipaketin käyttöönotto. Tämän jälkeen on määriteltävä työasemat tai sitet joihin nämä paketit jaetaan. Samalla myös määritellään, miten nopeasti paketit jakautuvat työasemille sekä miten kauan paketit ovat voimassa, jos niitä ei saada heti toimitettua työasemille. Paketin lähettäjä tarkastaa, onko tämä paketti jo aikaisemmin saapunut kyseiselle työasemalle, siinä tapauksessa sen toimitus voidaan peruuttaa tai se voidaan toimittaa perille siitä huolimatta.

3.1.4. Muut ominaisuudet

Hallintaohjelmiston muita ominaisuuksia on sitein ja asiakastietokoneiden ryhmittelyä varten olevat ikkunat. Niiden avulla voidaan järjestellä siteja ja varsinkin tietokoneita paremmin hallittavaksi. Hälytysten tarkkailua varten on olemassa toiminto, jonka avulla voidaan tarkkailla, toimivatko kaikki ohjelmat ja onko niistä tullut hälytyksiä.

3.2. SMS Database Manager (tietokannanhallinta)

SMS:n tietokannan hallintaohjelmiston avulla voidaan hallita SQL -tietokantaa. Ohjelman avulla voidaan poistaa ylimääräisiä käyttäjätunnuksia. Niitä syntyy, kun asiakaspään tietokoneissa on monikäynnistysjärjestelmiä (multi config) tai samaa käyttäjätunnusta käytetään jollakin toisella tietokoneella. Ohjelman avulla voidaan myös poistaa valmiita töitä, joita ei enää tarvita. Lisäksi voidaan poistaa laitteistoja, joita ei ole käytössä ja vanhaa historiatietoa.


Kuva 9. SMS Database Manager [7].

3.3. SMS MIF Form Generator (lomakkeiden laatija)

MIF Form Generatorilla voidaan luoda käyttäjille lomakkeita, joita he voivat täyttää. Nämä tiedot näkyvät sitten SMS-hallintaohjelmassa tietokoneen kuvauksen kohdalla. Lomake näkyy asiakaspään tietokoneessa MIF Entry-ohjelmalla, joka sisältyy SMS Client-ohjelmaan. Kuvassa 10 näkyy MIF Form Generatorin sivu. Siinä on luotu lomake, jossa kysytään nimeä, sähköpostiosoitetta, puhelinnumeroa, osastoa, rakennusta ja toimistoa.


Kuva 10. MIF Form Generator [7].

3.4. SMS Security Manager (käyttöoikeuksien hallinta)

SMS Security Managerilla asetetaan käyttöoikeuksia SMS-hallintaohjelman eri toimintoihin. Tällä ohjelmalla voidaan tietyiltä SMS:n hallintaohjelmien käyttäjiltä rajoittaa pääsyä eri palveluihin. Annetut tasot voivat olla ei pääsyä, vain katselu oikeus, täydet oikeudet tai oletusoikeudet. Kuvasta 11 näkyy, että käyttäjälle dbo on määritelty täydet oikeudet kaikkiin SMS-hallintaohjelman tarjoamiin palveluihin. Kun käyttöoikeuksia vaihdetaan, ne ovat aluksi ehdotettuja oikeuksia (proposed rights). Vasta sitten, kun ne on talletettu SQL-palvelimen tietokantaan, niistä tulee voimassa olevia oikeuksia (current rights).


Kuva 11. SMS Security Manager [7].

3.5. SMS Sender Manager (lähettäjäpalvelimien hallinta)

SMS Sender Manageria käytetään lähettäjäpalvelimien hallintaan. Ohjelmalla voidaan määritellä lähettäjäpalvelimien tyyppi, sijainti, lähetyskaistan leveys sekä vastaanottajan osoite.


Kuva 12. SMS Sender Manager [7].

3.6. SMS Service Manager (palveluiden hallinta)

SMS Service Manageria käytetään palveluiden hallintaan eri SMS-palvelimissa. Oh-jelmalla voidaan käynnistää ja pysäyttää palveluita. Ohjelma vastaa Windows NT:n palveluiden hallintaohjelmaa.


Kuva 13. SMS Service Manager [7].

4. Asiakaspään ohjelmat

Asiaskaspään ohjelmat asennetaan työasemille asentamalla käyttäjän sisäänkirjautumiskomentojonoon SMSLS.BAT-niminen ohjelma. Tämä asentaa SMS:n tarvitsemat ohjelmat käyttäjän työasemalle siinä vaihessa, kun käyttäjä kirjautuu lähiverkon käyttäjäksi. Asennusohjelma asentaa kuvassa 14 näkyvät ohjelmat työasemaan, jossa käyttöjärjestelmänä on Windows 3.x tai Windows 95. Asennuksen tapahtuessa Windows NT:hen ei asenneta Remote control-ohjelmaa, jonka avulla voidaan hallita työasemaa etäisesti. Syynä on se, että Windows NT sisältää jo etäkäyttöohjelman.

Package Command Managerilla hallitaan työasemalle lähetettyjä paketteja. Ohjelmalla voidaan suorittaa paketit. Ohjelma käynnistyy automaattisesti, kun uusi paketti on saapunut työasemalle. Program Group Control ohjelmalla tarkistetaan, onko työasemalle lähetetty uusia kuvakkeita verkosta suoritettavia ohjelmia varten. Ohjelma käynnistyy automaattisesti joka kerta sisäänkirjautumisen yhteydessä. MIF Entryn avulla voidaan täyttää MIF Form Generatorilla tehtyjä lomakkeita.

Kuva 14. SMS Client [7].

5. Pohdintaa

SMS-ohjelmisto näyttää periaatteessa erittäin soveliaalta monenlaisiin erilaisiin verkkojärjestelmiin. Käytännössä ohjelma mielestäni on kuitenkin liian raskas sovellettavaksi pieniin verkkoihin. Sovellus pääsee parhaiten oikeuksiinsa sijoitettuna suuriin verkkoihin, missä on standardit työasemat ja käyttöympäristö pysyy vakaana. Näin on esim. pankeissa, joissa käyttäjät eivät päivitä ja asenna ohjelmia tietokoneille koko ajan. Voisin kuvitella SMS-järjestelmän soveltuvan huonosti ohjelman kehittämistä harjoittaville yrityksille, joissa käyttöympäristö muuttuu koko ajan.

On myös otettava huomioon, onko asiakaspäässä olevilla koneilla yksi vai monta käyttäjää, koska SMS-asiakasohjelmiston asennuskäsky sijoitetaan käyttäjien sisäänkirjautumiskomentojonoihin. Tällöin SMS-asiakasohjelman asennus käynnistyy joka kerta, kun uusi käyttäjä kirjautuu tietokoneelle. Näin SMS:n käyttöhenkilökunta joutuu poistamaan kannasta kaikki kaksinkertaiset käyttäjät.

Koska SMS-järjestelmä vaatii lähes kokoaikaista tietokantojen tarkkailua, on suurissa verkoissa sitä varten varattava vähintään yksi henkilö ja hänelle varahenkilö. Kun SMS-järjestelmä on kokonaisuudessaan käytössä, on se huomattava helpotus mikrotukihenkilöstölle edellyttäen, että ympäristö pysyy samana ja että käytetään Microsoftin ohjelmistoja. Tällä hetkellä vain Microsoftin ohjelmistoihin löytyvät suoraan SMS-ohjelmistolla tapahtuvaan asentamiseen soveltuvat asennustiedostot.

SMS-ohjelmiston tarpeellisuutta vähentää se, että Microsoft on esitellyt tulevan Windows NT 5.0:n ominaisuuksia. Tämä järjestelmä tulee sisältämään kaiken sen ja paljon muuta mitä SMS-järjestelmä sisältää tällä hetkellä [4]. Eikä myöskään saa unohtaa verkkotietokoneiden tuloa markkinoille, sillä verkkotietokoneet tekevät SMS:n tyyppiset ohjelmistot tarpeettomiksi. Se, otetaanko verkkotietokoneita yrityksissä käyttöön ollenkaan, vaikuttaa tietysti asiaan.


Sanastoa

AIX Advanced Interactive Executive. IBM:n versio Unixista.

B Byte eli Tavu.

b Bit eli Bitti.

HP-UX HP:n versio Unixista.

IPX Internet Packet Exchange on Novellin lähiverkon siirtokäytäntö.

ISDN Integrated Services Digital Network eli digitaalinen puhelinliittymä.

TCP/IP Transmission Control Protocol / Internet Potocol on yhteyskäytäntö ja siihen

liittyvien palveluiden joukko.

RAS Remote Access Service mahdollistaa etäkäyttäjän kytkeytymisen verkkoon modee-

milinjaa pitkin.

SMS Systems Management Server.

SQL Structured Query Language on rakenteinen kyselykieli, jolla voidaan tehdä tieto-

kantahakuja.

SNA Systems Network Architecture on IBM:n kattava tietoliikenteen kehitysarkkitehtuuri.

Se mahdollistaa tiedonhallinnan hajauttamisen verkossa.

UNIX Monen käyttäjän käyttöjärjestelmä, joka on sovitettu lukuisiin erilaisiin ja eri

tyyppisiin koneisiin. Myös OSF/1, Sun Os, Solaris, Ultrix ja VMS.


Lähteet

[1] Gartner Group fep 96: Total cost of ownership: reducing pc/lan cost in the enterprise.

[2] Microsoft Systems Management Server: Architectural Overview http://www.microsoft.com/technet/boes/bo/sms/prodfact/whatsin6.html

[3] Kivimäki, Jyrki: Windows verkot. Espoo. Suomen Atk-kustannus Oy. 2. p, 1996.

[4] Tietokonelehti www-sivut, uutiset 5.11.1996, Esko-Ensio Pipatti.

http://www.tietokone.fi/uutiset

[5] Microsoft Systems Management Server-esite

[5] Microsoft SQL Server-esite

[6] Microsoft Systems Management Server manual

[7] Microsoft Family BackOffice: Microsoft Systems Mamagement Server

http://www.microsoft.com/smsmgmt/

http://www.microsoft.com/technet/boes/bo/sms

[8] Järvinen, Petteri: PC-tietosanakirja. Helsinki. Yritysmikrot Oy. 1994.

[9] Kivimäki, Jyrki & Rousku, Kimmo: Windows NT tehokäyttäjän opas. Espoo. Suomen

Atk-kustannus Oy. 1996.

[10] Saarinen, Erkki: Mikrosanasto. Vantaa. Pagina. 1995.

Lisämateriaalia

Witherspoon Craig ja Colette:Tehokas client/server verkko, alkuteos Optimizing Client/Server Networks, suom. Holttinen Jarmo. Espoo. Suomen Atk-kustannus Oy. 1995.

Microsoft BackOffice: http://www.microsoft.com/backoffice

The Gartner Group home page: http://www.gartner.com


Liitteet

Liite 1

Liite 2