Esimerkkejä tekijänoikeuksiin liittyvien tapausten tulkinnasta

Tarkastellaan kahdeksan esimerkkitapauksen kautta tekijänoikeuslakia sekä mahdollista tulkintaa tai tulkinnassa huomioitavia asioita.

Huomioi, että valmiita tulkintoja ei ole esitetty kaikissa kohdissa ja esitetytkin tulkinnat voivat olla virheellisiä tai puutteellisia.

1. WWW-sivujen linkitykset

Missä tapauksissa on sallittua tai kiellettyä linkittää WWW-sivu toiseen dokumenttiin tapauksissa? Miten taloudellisten oikeuksien ohella tulee linkittämisessä huomioida myös moraaliset oikeudet?

2. Dokumentin tai sen osan kopioiminen

Miten tulkitaan tilanteita, joissa henkilö kopioi Muuttuuko edellisten kohtien tulkinta jotenkin, jos tekstin sijaan kopioidaan kuvia, musiikkia, multimediaa tai tietokoneohjelmia?

Esimerkkitapaus A: Salliiko laki WWW-sivulta löytyvän seminaariesitelmän kopioinnin omiin nimiinsä oman sivunsa alle?

Esimerkkitapaus B: Voiko kuvaa, logoa, piirrosta, tuotemerkkiä tai kaaviota käyttää osana omaa teosta? Miten poikkeavat taiteellisten teosten oikeudet käytännöllisten tehtävien teoksista?

3. Luvattomalla tavalla toteutun teoksen tekijänoikeudet

Miten käy toteutetun dokumentin tai ohjelman tekijänoikeuksien, jos Tapaukseen liittyviä kysymyksiä ovat mm.

4. Opiskelijan ohjelmointi- ja opinnäytetöiden tekijänoikeudet

Opiskelija tekee ohjelmointityön tai opinnäytetyön laitokselle. Syntyvätkö ko. ohjelman tai opinnäytteen tekijänoikeudet Onko oikeuksien syntymiseen tai siirtymiseen vaikutusta sillä, että

Tulkintaa vaikuttaa myös se, onko opiskelija vai ohjaaja tehnyt ''persoonallisen luomistyön''. Lähes poikkeuksetta tekijänoikeudet syntyvät ainoastaan opiskelijalle, ellei kyseessä ole pelkkä ideointi tai ''puhtaaksikirjoitus'' (ts. ohjaajan esittämän ratkaisun suora siirtäminen ohjelmaksi). Ideoijan ja sihteerin luomistyöhön ei yleensä tekijänoikeuslain näkökulmasta sisälly persoonallista ilmaisua.

Tiedossani ei ole kyseistä aihepiiriä koskevaa oikeustapausta, sillä oikeudessahan lopullisesti luodaan linjat lain tulkitsemiselle.

5. Opiskelijan ohjelmointitöiden käyttöoikeudet

Voiko laitos ja/tai yliopisto käyttää (käyttöoikeus, lisenssi) opiskelijan opintoinaan toteuttamaa ohjelmaa tai levittää sitä laitoksen tai yliopiston ulkopuolelle? Hiljainen (konkludenttinen tai implisiittinen) sopimus:

6. Opiskelijan opinnäytetöiden levitys

Voiko laitos ja/tai yliopisto levittää opinnäytettä tai opintojen yhteydessä toteutettua kirjallista dokumenttia?

7. Sähköpostien ja uutisryhmien tekijänoikeudesta

Voiko henkilö rikkoa tekijänoikeutta lähettäessään saamansa sähköpostin edelleen tai lähettämällä sen uutisryhmiin? Uutisryhmiin lähetettyjä tekstejä koskevat myös em. tulkinnat. Tosin uutisryhmän artikkelia voi pitää julkistettuna (ts. teos on luvallisesti saatettu yleisön saataviin), joten tekijä ei voi vedota yksityisyyden suojaan.

8. Toteuttamiensa WWW-sivujen tuhoaminen tai muuttaminen

Tarkastellaanpa seuraavaa tapausta:
  1. Henkilö tekee yhdistykselle WWW-sivut.
  2. Henkilö suuttuu yhdistykseen ja tuhoaa sivut vedoten siihen, että hänellä on sivuihin tekijänoikeus.
Pohdittavia kysymyksiä: Mitkä asiat voivat vaikuttaa tapauksen tulkintaan tekijänoikeuksien kannalta?

Ilman tarkempia tietoja on vaikea antaa tulkintaa tapauksesta.

Jos sopimusta ei ole tehty ja tekijä ei ole saanut korvausta, todennäköinen tulkinta voisi olla se, että tekijällä oli oikeus poistaa sivut



Sovellusprojektien tekijänoikeusluento, 2.3.2009, Jukka-Pekka Santanen (santanen@mit.jyu.fi), Jyväskylän yliopisto, tietotekniikan laitos.