Tämä on opaste työprojektien raportointijärjestelmän käyttämiseksi. Kaikkia mahdollsiia ongelmia / kysymyksiä ei välttämättä ole käsitelty riittävällä tarkkuudella, joten epäselvissä tilanteissa ota yhteyttä ylläpitäjään mmhilleb@cc.jyu.fi
Raportointijärjelstelmän käyttäjät autentikoidaan Agoranetin käyttäjätunnusten perusteella. Tiedon välityksessä käytetään ssl-salausta, jolloin on hieman pienempi riski, että tunnuksesi ja salasanasi joutuisivat matkalla asiaankuulumattomiin käsiin.
Raportointitiedosto (ajat.txt) kirjoitetaan u-levyllesi (terra.it.jyu.fi). Tiedoston tallennuspaikaksi voit antaa haluamasi hakemiston tälle tarkoitettuun syöttökenttään. Jollei ko. hakemistoa ole vielä olemassa, ohjelma luo sen puolestasi.
Raportointisivulle tulostuu kaikki aiemmat työtuntisi (vanhimmat ensin). Tiedot luetaan tiedostosta ajat.txt. Tiedoston "syntaksista" lisää myöhemmin.
Raportiin voi lisätä työtunteja yksi kerrallaan. Päivämäärän formaatti on seuraava: pp.kk.vvvv. Esim 1.2.2002 tarkoittaa helmikuun ensimmäistä päivää. Päivän voi myös antaa muodossa pp.kk. tai jopa pp.kk jolloin vuodeksi tulee kuluva kalenterivuosi. Työtunti lisätään aikajärjestyksessä "oikeaan" kohtaan raporttia.
Tunnit annetaan formaatissa hh:mm kohdissa alku ja loppu. Jos kyse on tasatunnista (16:00) niin voit jättää erotinmerkin ja loppunollat syöttämättä. Syötetyistä tiedoista ohjelma laskee työskentelyn keston. Tehtävä-kohtaan voi kuvata tehtyä tehtävää.
Sivun alaosassa voidaan valita, että selaimessa näytetään vain itse raportointiosa ilman syöttökenttiä ym. kilkettä tai esimerkiksi Exceliin helposti tallennettava tekstimuotoinen raportti [tarkemmat ohjeet Exceliin viemiseksi]. Takaisin "valintasivulle" pääsee esim selaimen Back-napilla.
Päivämäärä syötetään pistettä erotinmerkkinä käyttäen. Tunnit syötetään kaksoispistettä (oletus) erottimena käyttäen - tunnit:minuutit.
Väärin syötetty tieto voidaan korjata editoimalla käsin (miel. linuxissa) ajat.txt-tiedostoa. En mene takuuseen siitä, että Windowsissa editoidut tiedostot toimisivat edelleen raportointiohjelmassa. Eri järjestelmien rivinvaihdoilla on ikävä tapa sekoittua keskenään. Toistaiseksi kukaan ei ole kuitenkaan kertonut menettäneensä tietoa näiden vuoksi.
ajat.txt -tiedoston syntaksi on seuraava: ei mitään otsikkotietoja. Rivin alussa on työn päivämäärä, sitten 1 välilyönti, alkamisaika, 1 väli, loppumisaika, 1 väli, kesto, 1 väli, [luokan id, 1 väli] ja perään kuvaukset. Raportointi toimii myös ilman luokkaid:tä, joten jos et ole varma, mitä kyseiseen kenttään tulisi syöttää, älä syötä!
Koska tiedoston ajat.txt syntaksi ei salli minkäänlaista sooloilua omien tietojen tallennukseen, on ohjelmalle mahdollisuus tehdä .ini-tiedosto, jonne näitä omia sooloiluja voi tallentaa. Ini -tiedoston tulee sijaita samassa hakemistossa minne kirjoitetaan ajat.txt tiedosto. Tiedoston nimeksi annetaan 'oma tunnus'.ini (esim. mmhilleb.ini).
Ini-tiedoston ensimmäiselle riville kirjoitat (miel. linuksissa) oman nimesi. Toiselle riville voit kirjoittaa vaikkapa alaotsikon (tai projektin akronymin!) ja kolmannelle riville voit antaa (yhden) merkin, jota käytetään ajoissa erotinmerkkinä. Esim rivitMinna Hillebrand KOPPELO -projekti .
tuottavat raporttini alkuun rivit:
Nimen ja alaotsakkeen välinen viiva tulee automaagisesti. Edelleen ko. initiedostolla asetan tuntieni erotinmerkiksi pisteen, joten syötän tuntini muodossa 12.00. Huom! Jos olet aloittanut syöttämään tietoja käyttäen kaksoispistettä erotinmerkkinä, täytyy sinun pitää ko. erotinmerkki projektin loppuun saakka (tai muutoin kikkailla erotinmerkki yhtenäiseksi). Tuntien yhteenlasku ei toimi monella eri erottimella.
Tuntikirjanpito voidaan haluta siirtää Exceliin esimerkiksi kaavoiden piirtoa varten. Siirron voi tehdä seuraavasti (myös copy-paste on kätevä, mutta ei aina selviä sarakkeisiin jaosta):
|
.