Käynnistys- ja työkalulevykkeen tekeminen

Käynnistyslevykkeen tekeminen

Käynnistyslevykkeen tekemiseen on muutamia erilaisia tapoja. Seuraavissa tehtävissä joudutaan hieman soveltamaan käynnistyslevykkeen tekemistä, koska demokoneissa oleva Windows 2000 asettaa käynnistyslevykkeen tekemiseen pieniä rajoitteita. Jokaiselle käyttöjärjestelmälle voidaan tehdä jonkinlainen käynnistyslevyke, mutta seuraavassa tarkastellaan Windows 95/98:aan ja DOSiin tehtävää käynnistyslevykettä. Seuraavassa tehtävä käynnistyslevyke on Windows98-käynnistyslevyke, mutta luentomonisteessa käsitellään hieman tarkemmin käynnistyslevykkeen tekemistä Window 95:ssa. Windows 95:en, Windows98:n ja DOSin käynnistyslevykkeet eivät kovinkaan suuresti eroa toisistaan. Eri käynnistyslevykkeillä on käynnistystiedostojen lisäksi myös kyseisen käyttöjärjestelmän tarvitsemia tiedostoja.

  1. Kopioi demo-ohjaajan antama levyke komentokehotteessa (engl. Command Prompt) diskcopy-komennolla omalle levykkeellesi. Pelkkä tiedostojen kopioiminen copy-komennolla ei riitä, koska tiettyjen tiedostojen pitää sijaita tietyissä paikoissa käynnistyslevykkeellä! Komennon syntaksi on seuraava:
    DISKCOPY lahdeasema: kohdeasema:
  2. Jos levyke on jonkun muun kopioitavana, niin voit siirtyä sillä aikaa virusskannauslevykkeen tekemiseen

    Oikeasti Windows98-käynnistyslevyke voitaisiin tehdä erillisellä käyttöjärjestelmän työkalulla. Valinnalla Settings | Control Panel (suom. Asetukset | Ohjauspaneeli), josta valitaan Add/Remove Programs (suom. Lisää/poista sovellus). Välilehdellä Startup Disk (suom. Käynnistyslevyke) voidaan luoda Windows 98:n käynnistyslevyke. Samat ohjeet pätevät myös Windows95:een.

  3. Tutki mitä tiedostoja käynnistyslevyke sisältää. Käynnistylevykkeellä pitää löytyä ainakin seuraavat tiedostot. Tutki mitä AUTOEXEC.BAT-tiedosto sisältää.
         
         COMMAND.COM (Komentotulkki, jonka avulla saadaan käyttöön sisäiset komennot)
         AUTOEXEC.BAT (Komentojono, joka sisältää muutamia tarpeellisia määrityksiä.)
         CONFIG.SYS (Laitteiden määrityksiin tarvittava tiedosto.)
         IO.SYS 
         MSDOS.SYS
    
  4. Nyt sinulla on käynnistyslevyke, jolla kone saadaan käyntiin. Koneen käynnistäminen ei pelkästään riitä, vaan lisäksi tarvitaan erilaisia työkaluja ja ohjelmia, jotka mahdollistavat tarvittavien toimien tekemisen komentoriviltä käsin. Tietenkin tarvitaan myös CD-ROM-aseman ajurit, jotka mahdollistavat varsinaisen käyttöjärjestelmän asentamisen CD-ROM-levyltä. Lue käynnistyslevykkeellä oleva README.TXT-tiedosto. Siellä on selitetty tarkasti mitä käynnistylevyke sisältää sekä erilaisia toimia virheiden varalle. Seuraavaan on kommentoitu muutamaa ohjelmaa lyhyesti. Levykkeeltä pitäisi löytyä seuraavat ohjelmat jossakin muodossa sekä monia muita ohjelmia. Lisäksi levykkeeltä löytyy jossakin muodossa CD-ROM-aseman tarvitsemia tiedostoja:
  5. Tarkista, että CONFIG.SYS ja AUTOEXEC.BAT-tiedostoista löytyvät suunnilleen seuraavan näköiset rivit:
    CONFIG.SYS: device=a:\timcd.sys /d:mscd001 /v 
    
    AUTOEXEC.BAT: mscdex.exe /d:mscd001 /l:L /v
    
    A:\timcd.SYS kohdalla pitää lukea kyseisen CD-ROM-aseman ajuriohjelman polku ja nimi. Tiedostoja on hieman vaikeampi lukea, koska niissä käytetään ympäristömuuttujia.
  6. Kokeile demojen lopuksi saatko erillisen demokoneen käynnistymään tekemältäsi levykkeeltä. Kokeile myös siirtyä CD-ROM-asemalle. Minkä asematunnuksen alta CD-ROM-asema löytyy?

Työkalulevykkeen tekeminen

  1. Käynnistyslevykkeellä on hyvä olla mukana erilaisia työkaluohjelmia, kuten esimerkiksi pakkausohjelmia. Ikävä kyllä demoissa käytettävälle käynnistyslevykkeelle ei saada mahtumaan tarvittavia ohjelmia. Tämän vuoksi ohjelmat laitetaan erilliselle levykkeelle, josta ne ovat tarvittaessa käytettävissä. Käy etsimässä seuraavassa listassa esiintyvät pakkausohjelmat joltakin tiedostopalvelimelta. Sopiva tiedostopalvelin on esimerkiksi osoitteessa <URL: http://download.cnet.com/>. Hakua kannattaa yrittää sivun oikeassa laidassa olevan Download-haun avulla. Ohjelmat eivät löydy ihan suoraan, joten joudut hieman lukemaan eteen tulevia sivuja ennen oikeiden tiedostojen löytymistä. Kun oikea tiedosto on löytynyt, niin downloadaa se U-levyasemalle. Ennen tiedostojen downloadaamista kannattaa kiinnittää huomiota tiedostojen kokoon. Kannattaa valita sellaisia ohjelmia, jotka on mahdollista saada mahtumaan korpulle!
  2. Ohjelmien downloadaamisen jälkeen ohjelmapakkaukset pitää vielä purkaa. Ohjelmapaketit ovat itsepurkautuvia EXE-tiedostoja, jotka pitää mennä ajamaan komentokehotteesta. Ohjelman voi purkaa kirjoittamalla pelkän tiedostonimen komentokehotteeseen. Tällöin purkaminen tapahtuu yleensä suoraan oletushakemistoon. Jos ohjelman lisenssiehdot eivät tulleet näkyville asennuksen aikana, niin lue ne oletushakemistosta löytyvästä tiedostosta. Ohjelmat ovat shareware-ohjelmia, joita ei voi käyttää kuin jonkin tietyn ajan ilman ohjelman rekisteröintiä.
  3. Kopioi pakkauksista purkamasi tiedostot levykkeelle. Kaikki ei välttämättä mahdu yhdelle levykkeelle, joten joudut itse päättämään mitä jätetään kopioimatta. Perusperiaate on, että exe-päätteiset tiedostot pitää olla mukana, mutta txt- ja doc-päätteiset tiedostot voi jättää usein pois. Kokeile ohjelmien toimintaa suoraan levykkeeltä absoluuttisella hakemistoviittauksella, niin saat varmistettua ohjelmien toiminnan.

Virusskannauslevykkeen tekeminen

  1. Käy hakemassa itsellesi F-prot-virusskanneri (dos-versio)
  2. Pura f-protin asennuspaketti U-asemalle f-prot-hakemistoon.
  3. Luo U-asemalle uusi hakemisto nimeltään levyke. Kopioi f-prot-hakemistosta levyke-hakemistoon vain tärkeimmät f-protin tarvitsemat tiedostot. Tarkoituksena olisi saada aikaan yhdelle levykkeelle mahtuva f-prot. *.txt-päätteiset tiedostot eivät ole ohjelman toiminnalle oleellisia. Tarkan listauksen oleellisista tiedostoista voit lukea F-protin mukana tulevasta READ_ME.TXT-tiedostosta.
  4. Aukaise Command Prompt ja yritä käynnistää f-prot levyke-hakemistosta
  5. Jos f-prot valittaa puuttuvista tiedostoista niin kopioi levyke-hakemistoon tarvittava tiedosto ja yritä käynnistää f-prot uudelleen.
  6. Luultavasti kaikki tiedostot eivät kuitenkaan mahdu levykkeelle. Tarkista levyke-hakemiston koko ja jos se on yli 1.44MB niin joudut tekemään lisätemppuja saadaksesi ohjelman toimimaan levykkeeltä. F-protin voi asentaa ilman makrovirusten tunnistamista poistamalla tiedostot macro.def ja macro.asc. Näiden poistamisen jälkeen täytyy tiedosto no-macro.def muuttaa macro.def-nimiseksi. Samoin täytyy no-macro.asc muuttaa macro.asc-nimiseksi.
  7. Kopioi uudelle levykkeelle F-protin tarvitsemat tiedostot.
  8. Tämän jälkeen levykkeesi pitäisi toimia yhdessä käynnistyslevykkeesi kanssa automaattisena puhdistuslevykkeenä, jolla voit turvallisesti käynnistää ja puhdistaa koneesi mahdollisen viruksen iskiessä.
  9. Kokeile levykkeesi toimintaa ylimääräisessä demokoneessa tai kotikoneessasi. Käynnistä kone ensimmäiseksi tekemälläsi käynnistyslevykkeellä. Vaihda koneeseen virustorjuntalevyke ja kirjoita:
    f-prot
    
    F-prot käynnistyy ja voit tarkistaa löytyykö koneen kiintolevyltä viruksia
  10. Varmistettuasi levykkeesi toiminnan poista U-asemalta kaikki f-protiin liittyvät tiedostot sekä kaikki edellä downloadaamasi tiedostot.
  11. Voit pyytää demo-ohjaajalta kopion myös hieman kehittyneemmästä virustorjuntalevykkeestä jolla voi suoraan käynnistää koneen ilman erillistä käynnistyslevykettä ja johon on mahdutettu mukaan myös makroviruksen tunnistus. Tutki millaisia temppuja on täytynyt tehdä, jotta kaikki tarvittava on saatu yhdelle levykkeelle.

http://appro.mit.jyu.fi/2000/syksy/laitteistot/demot/demo3/index.html
© Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
15.11.2000 09:32:33