Mikrotietokonelaitteistot - Harjoitustyöohje

Harjoitustyössä on tarkoitus perehtyä johonkin yksittäiseen mikrotietokonelaitteistoihin liittyvään aiheeseen tai tekniikkaan huomattavasti tarkemmin kuin kurssilla on pystytty käsittelemään. Harjoitustyön tekemiseen on kolme (3) vaihtoehtoa:

Harjoitustyön aiheet

Jokaiselle kurssilaiselle jaetaan harjoitustyön aihe ja jokainen tekee harjoitustyönsä itsenäisesti. Valmiit harjoitustyön aiheet tulevat osoitteeseen:
<URL: http://appro.mit.jyu.fi/2000/syksy/laitteistot/harkka/aiheet.html>. Vinkkejä oman aiheensa aloittamiseksi voi katsella vinkkisivulta.

Harjoitustyön voi tehdä myös omasta aiheesta! Tällöin aihe on kuitenkin hyväksytettävä kurssin luennoitsijoilla Tommi Lahtosella (tommi.j.lahtonen@jyu.fi) tai Petri Heinosella (peheinon@mit.jyu.fi). Lähetä kuvaus itse keksimästäsi aiheestasi sähköpostitse luennoitsijoille. Luennoitsijat kommentoivat aiheen sopivuutta ja siinä huomioitavia asioita viikon sisällä viestin lähettämisestä.

Dokumentin / raportin sisällöltä vaaditut ominaisuudet

Dokumentti tulee kirjoittaa selkeällä, ymmärrettävällä ja asiallisella kielellä. Dokumentti on kirjoitettava siten, että asiaan perehtymätönkin pääsee jyvälle aiheesta. Tekstin pitää siis alkaa aihepiirin yleisellä kuvauksella ja kertoa tarpeellinen määrä taustatietoa asiasta, jonka jälkeen asiaa on käsiteltävä syvällisesti aina sen pohjia myöten. Kirjoitelman täytyy vastata kattavasti ainakin seuraaviin kysymyksiin:

Dokumentissa on viitattava tietotekniikka-alan tieteellisen kirjoittamisen tapojen mukaisesti käytettyisiin lähteisiin. Lähteet ja niihin liittyvät tiedot on myös laitettava näkyviin oikein. Seuraavassa esitellään lähdeviittausten periaatteita lyhyesti. Seuraavassa on käytetty lähteenä Jukka-Pekka Santasen artikkelia Opinnäytteiden kirjoittaminen, lyhyt oppimäärä.

Lähdeluettelon muoto

Lähteiden merkinnässä pitää ottaa huomioon seuraavat asiat:

Tekstissä olevan lähdeviittauksen muoto

Lähteisiin viitataan dokumentin lukujen sisältä seuraavasti:

Esimerkki lähdeluettelosta ja viittauksesta lähteeseen

Seuraavassa tekstinpätkässä käytetään kahta erilaista viittaustapaa lähteisiin. Yhtenäisyyden vuoksi tekstissä kannattaa käyttää ainoastaan yhtä viittaamismuotoa.

Pälä pölölö pölöpölö plaaplaa plöplöplö plaplapla plapla plupplup plops pälä pölölö pölöpölö [1, sivu 7]. Plaaplaa plöplöplö plaplapla plapla plupplup plops pälä pölölö pölöpölö plaaplaa plöplöplö plaplapla plapla. Plupplup plops pälä pölölö pölöpölö plaaplaa plöplöplö plaplapla plapla. Plupplup plops pälä pölölö pölöpölö plaaplaa plöplöplö plaplapla plapla plupplup [Santanen, 2000].

Lähteet:

Tarkempia ohjeita kirjoittamisesta voi halutessaa lukea Jukka-Pekka Santasen opinnäytetöiden kirjoittaminen -ohjeesta <URL: http://www.mit.jyu.fi/santanen/info/kirjoittamisesta.html> .

Uusin harjoitustyön tekemiseen tarvittava lähdemateriaali löytyy aina WWW:stä, mutta kirjallisuudesta ja alan lehdistä löytyvää materiaalia kannattaa myös käyttää hyväksi!

Harjoitustyön rakenteelliset vaatimukset

Harjoitustyön palauttaminen ja ohjaus

Harjoitustyöhön kannattaa pyytää ohjausta jos tormää ylitsepääsemättömiin ongelmiin. Ohjausajoista tiedotetaan erikseen, mutta ohjausta voi hakea aina silloin kun sitä tuntuu tarvitsevansa. Ohjauksesta kannattaa sopia ohjaajan kanssa etukäteen vaikka sähköpostitse. Ohjaajina toimivat henkilöt, joille harjoitustyö palautetaan. Harjoitustyön voi palauttaa seuraaville henkilöille: (Huom. jako)

Palauttaminen tapahtuu ilmoittamalla:

sähköpostitse tarkastajalle. Harjoitustöitä EI oteta vastaan paperilla.

Sähköpostiviestin otsikkona pitää lukea Mikrotietokonelaitteistot-kurssin harjoitustyö.

Harjoitustyön palautuspäivä on 8.12.2000, johon mennessä hyväksytyistä töistä saa yhden lisäpisteen hyväksyttyyn tenttitulokseen.

Ehdottomasti viimeinen harjoitustyön palautuspäivä on 15.1.2001.

Harjoitustyön tarkastaja antaa palautetta harjoitustyöstä noin kahden arkiviikon (10 arkipäivää) kuluessa työn jättämisestä tarkastettavaksi. Jos työ on palautettu viimeisenä palautuspäivänä tai sitä edeltävänä päivänä voi töiden tarkistamiseen kulua kolmekin viikkoa. Tämän ajan jälkeen kannattaa alkaa kyselemään työnsä perään, jos tarkastajilta ei ole tullut mitään palautetta!

Seminaariesitelmä

Seminaariesitelmät pidetään 4.12.2000 klo 1630-1800 välisenä aikana , jos seminaariesitelmää ilmoittautuu tekemään vähintään kuusi ihmistä. Esityksen kesto on 15 minuuttia ja esityksen yleisönä on Mikrotietokonelaitteistot-kurssin opiskelijoita ja opettajia. Seuraavassa on lyhyt ohje suullisen seminaariesitelmän tekemisestä.

Vinkkejä

Harjoitustyössä vaadittavan informaation etsiminen kannattaa aloittaa aiheeseen liittyvillä hakusanoilla vaikkapa sivulta <URL: http://appro.mit.jyu.fi/haku/>. Erityisen hyviä tietotekniikan alaan liittyviä WWW-tietosanakirjoja joilla pääsee harjoitustyönsä kanssa hyvin alkuun ovat mm.

Kurssin materiaalia-sivulta löytyy suuri valikoima linkkejä laitteistoasioihin keskittyneille sivuille.

Tietenkin kannattaa myös tutustua alan lehtiin, sekä suomenkielisiin että englanninkielisiin:

Kirjastoista kannattaa etsiskellä alan kirjallisuutta:

Ja tottakai pitää kaivella laitteiden valmistajien kotisivuja jne!


http://appro.mit.jyu.fi /2000/syksy/laitteistot/harkka/index.html
© Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
30.11.2000 10:54:38