Demo 5 - Laitteisto-ongelmien ratkaiseminen

Laitteiden ja ohjelmien asentamisen yhteydessä tulee usein esille kaikenlaisia vikoja. Vioista selviäminen vaatii usein paljon tietoa ja taitoa, jota voi joutua etsimään erilaisista paikoista. Laitteiden ja ohjelmien vioista on olemassa yleensä hyvin paljon tietoa erilaisilla FAQ (Frequently Asked Questions)-palstoilla. Palstoilta löytyvät vastaukset yleisimmin esitettyihin kysymyksiin. Yleensä jokainen laite- tai ohjelmistovalmistaja pitää yllä jonkinlaista FAQ- tai ongelmapalstaa. Jos ongelma ei meinaa selvitä FAQ-palstoilta, niin kannattaa etsiä tietoa esimerkiksi uutisryhmistä <URL: http://appro.mit.jyu.fi/haku/nyysit.shtml> tai muualta Internetistä <URL: http://appro.mit.jyu.fi/haku/yleiset.shtml> tai <URL: http://appro.mit.jyu.fi/haku/metahaku.shtml>.

Seuraavassa on esiteltynä lyhyesti erilaisia vikatilanteita. Etsi kyseisiin vikatilanteisiin ratkaisuja. Vikojen selvittäminen kannattaa aloittaa laitevalmistajan kotisivulta ja käyttää sivulla olevaa hakukonetta asian selvittämiseen. Kannattaa siis yrittää keksiä ytimekkäitä englanninkielisiä hakusanoja!

  1. Kun kopioidaan ohjelma- tai musiikki-CD:tä Windows 98:ssä, niin kopiointi voi käynnistää Autorun-ohjelman. Ohjelman käynnistyminen voi aiheuttaa CD-levyn polttamisen keskeytymisen. Miten automaattisen käynnistyksen (autorun) aiheuttamasta ongelmasta selvitään HP:n CD-R tai CD-RW asemien kanssa?
  2. Selvitä millaisia tarkistuksia pitää tehdä, jos on ongelmia HP CD-Writer Plus 8100 kanssa. Tarkistuslista selviää laitteen FAQ:sta!
  3. Kun Windows 98:ssa yritetään konvertoida tiedostojärjestelmäksi FAT32, niin voidaan saada seuraava virheilmoitus: "Not enough memory to convert the drive to FAT32". Miten ongelmasta selvitään?
  4. Windows 95:sen modeemisoiton yhteydessä voi tulla esiin seuraava viesti: "No dial tone!". Mistä kyseinen virhe johtuu ja miten sen voi ratkaista?
  5. Kuinka voit saada selville S3-piirisarjalla varustetun näytönohjaimen piirisarjan tyypin? Vihje: <URL: http://www.diamondmm.com/>
  6. Voiko Windows 95:ssa käyttää Microsoftin QuickRes-ohjelmaa yhdessä Diamond Stealth 3D3000 näytönohjaimen kanssa? Vihje: <URL: http://www.diamondmm.com/>
  7. Toimiiko Diamond Stealth 3D3000 näytönohjain Windows98:ssa? Mistä siihen saa oikeat ajurit? Vihje: <URL: http://www.diamondmm.com/>
  8. Olet yrittänyt "flashata" koneesi BIOSia uudemmaksi, mutta jokin meni pieleen kesken flashauksen ja BIOS on rikki. Miten saat koneesi vielä käyttökuntoon? Koneessa on Awardin BIOS ja Epoxin valmistama AMD K6-2 -prosessoria tukeva emolevy.
  9. Tietokoneesi ei käynnisty ollenkaan ja näyttö pysyy pimeänä. Mitkä asiat voivat aiheuttaa tämän?
  10. HP ScanJet 3300C aiheuttaa Undefined Program Error 2117 -virheen. Miten tämä voidaan korjata?
  11. Mitä tarkoittaa koneen käynnistyessä kuuluva jatkuva piipitys. Koneessa on Awardin valmistama BIOS.
  12. Kone, joka sisältää ABIT BH6 -emolevyn ja IBM DTTA-371010 kiintolevyn boottailee itseään ominpäin tai hyytyy täysin, erityisesti Windowsin käynnistyessä. Mikä voi olla syynä tähän?

Hyödyllisiä WWW-osoitteita:


http://appro.mit.jyu.fi /2000/syksy/laitteistot/demot/demo5/index.html
© Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
29.11.2000 11:35:55