5. Tk-kieli

Tk on graafisen käyttöliittymän toteuttamiseen tarkoitettu ohjelmointikieli, joka tarjoaa työkalut erilaisten painikkeiden, syöttökenttien, valikoiden, vierityspalkkien ja piirtoalueiden tekoon. Tk hoitaa myös ohjainten sijoittelun käyttöliittymäikkunaan puoliautomaattisesti, joten käyttäjän ei tarvitse huolehtia ikkunan käsittelystä johtuvista tapahtumista, kuten mm. ikkunan koon muuttamisesta. Luvuss a 5 on käytetty lähteinä Ousterhoutin [OUS96] ja Welshin [WEL] kirjoja. 

Tk-sovellus koostuu ikkunoista näytöllä. Apuna sovelluksen käytössä ovat yleensä ainakin näppäimistö ja hiiri. Ikkunat koostuvat pääikkunoista ja ylätason ikkunoista. Yl&a uml;tason ikkunoita voidaan luoda kuvaruudulle pääikkunan luomisen jälkeen. Ikkunoiden sisällä on sisäisiä ikkunoita, joita käytetään yksittäisten toimintojen tekemiseen. Ikkunoita voi luoda, tuhota j a muuttaa niiden kokoa sekä siirtää näytöllä. Kuvassa 5.1 on selvitetty ikkunoiden suhdetta toisiinsa. Tässä tutkielmassa sisäisiä ikkunoita kutsutaan ohjaimiksi (engl. widget).

Kuva 5.1. Ikkunoiden suhde toisiinsa.

Tk-kielinen ohjelma suoritetaan wish-tulkin avulla. Tulkki käynnistetään sijoittamalla ohjelmakoodin ensimmäiselle riville wish-tulkin sijainti, esimerkiksi #!/usr/local/bin/wish. Komentorivin ansiosta käynnistyy wish-tulkki, joka tulkkaa suoritettavaa ohjelmakoodia ajon aikana.


previous gif next gif
Luk-tutkielma: Tcl/Tk -opiksi ja iloksi.