Demo 4 - Käyttöjärjestelmän asentaminen

Seuraavaan on listattu Windows 98:n asentamisvaiheet. Ohjeessa on kerrottu hieman tarkemmin erilaisissa vastaan tulevista vaiheista.

    Windows 98:n asentaminen

    1. Edellisien demojen jälkeen kiintolevy on jo osioitu ja alustettu, jolloin voidaan siirtyä suoraan käytöjärjestelmän asentamiseen.
    2. Käynnistä tietokone käynnistyslevykkeeltä. Valitse aloitusvalikosta CD-ROM-aseman tuki päälle.

      Nykyisin Windows käyttöjärjestelmän asennusohjelma on jo niin suuri, että sen asentaminen levykkeiltä ei enää ole mahdollista, joten se asennetaan yleensä CD:ltä. Tietokoneissa, joissa BIOS ei tue käynnistysmahdollisuutta CD-ROM asemalta, ensimmäinen käynnistys täytyy tehdä käynnistyslevykkeeltä. Tähän tarkoitukseen käy aivan hyvin jonkin DOS-version ensimmäinen levyke, mutta levykkeeltä pitää löytyä myös CD-ROM-aseman ajurit. Ajurit täytyy käynnistyksen aikana ladata muistiin, joten ajurien lataaminen on määriteltävä käynnistyksen aikana luettaviin tiedostoihin (Autoexec.bat tai Config.sys). Tässä tapauksessa tietokone käynnistetään edellisissä demoissa kokeillulta Windows 98:n käynnistyslevykkeeltä.

    3. Aseta Windows 98:an asennusromppu CD-ROM-asemaan.
    4. Siirry G-levyasemalle (CD-ROM) ja aloita Windows 98:an asentaminen käynnistämällä siellä setup.exe-tiedosto (: = Shift-ö).

      Asennusohjelma on usein nimetty nimille asenna.exe, setup.exe tai install.exe. Windowsin asentaminen alkaa ajamalla asennustiedosto eli kirjoittamalla asennustiedoston nimi komentoriville.

    5. Varsinaisessa asentamisessa on useita eri vaiheita, joita seuraavassa käydään lyhyesti läpi. Vaiheet näkyvät asennusikkunan vasemmassa laidassa.

      Koko asennuksen ajan asennusohjelma antaa asennukseen liittyvää tietoa ja näistä tiedotteista pääsee eteenpäin Seuraava(Next) -painikkeella. Asennusohjelman avaamat ikkunat kannattaa kuitenkin lukea ensin!

    6. Ensimmäisessa vaiheessa asennusohjelma ajaa scandisk-ohjelman varmistakseen kiintolevyn kunnon. Kun ohjelma on loppunut, niin voit poistua scandisk-ohjelmasta ja jatkaa asentamista.
    7. Seuraava vaihe on asennuksen valmistelu, joka ei aiheuta käyttäjältä mitään toimia.
    8. Seuraavassa vaiheessa kerätään konetta koskevia tietoja. Vaiheeseen sisältyy seuraavia toimia:
      1. Lisenssiehtojen hyväksyminen. Lisenssiehtoihin kannattaa syventyä ennen ohjelman asentamista, koska niissä kerrotaan kaikki käyttäjän oikeudet ohjelmaan. Esimerkiksi ohjelman varmuuskopioinnista on yleensä maininta ohjelman lisenssiehdoissa. Lisenssiehdot voidaan merkitä hyväksytyksi välilyöntinäppäimellä avulla. Liikkumaan pääset eri valintojen välillä TAB-näppäimen avulla.
      2. Tuotetunnusnumeron (engl. Product Key) antaminen. Demojen tapauksessa tuoteavain on jo valmiina asennusohjelman tiedossa, mutta yleensä asennusrompun mukana tulevassa lisenssitodistuksessa.
      3. Asennushakemiston valinta. Demoissa käyttöjärjestelmä voidaan asentaa C:\Windows-hakemistoon.

        Windowsin asennushakemiston valinta on ensimmäinen asia, johon asentaja pääsee vaikuttamaan. Valinnalla Muu hakemisto (Other) , voidaan itse määrittää hakemisto, johon asennus suoritetaan.

      4. Asennusohjelma tarkistaa levytilan ja olemassaolevat Windowsin osat.
      5. Seuraavaksi voidaan valita asennustapa. Demoissa asennustavaksi valitaan Custom
        • Normaali (engl. Normal)- kokoonpanossa asennetaan tietokoneeseen kaikki käyttäjän yleisesti tarvitsemat osat ja ehkä hieman ylimääräistäkin. Asennusvaihtoehtona Normaali-asennus on varmasti helpoin, koska peruskäytössä Windowsin asennusta ei kovinkaan usein tarvitse muuttaa asennuksen jälkeen. Asennus on kooltaan hyvin suuri, mutta se ei ole laajin mahdollinen. Muutamia lisäosia voi valita vielä mukautetun asennuksen puolella, jos niitä tietää tarvitsevansa. Mukana voi kuitenkin tulla hyvin paljon täysin tarpeettomia osia.
        • Kannettava (engl. Portable)- kokoonpano on tarkoitettu nimenomaan kannettaville tietokoneille. Asennuksessa koneeseen asennetaan ainoastaan sellaisia osia ja ohjelmia, joita kannettavaan tarvitaan, kuten esimerkiksi oikeanlaisia ajuritiedostoja tai virransäästöominaisuuksia. Asennuksessa jätetään kaikki ylimääräinen pois, joten mukana tulee myöskin pienoinen kovalevytilansäästö.
        • Suppea(engl. Minimum)- kokoonpanossa koneeseen asennetaan vain kaikkein välttämättömimmät osat. Asennus sopii koneille, joiden kovalevytila on hyvin pieni tai jossa ei tarvita kaikkia Windowsin mukanaan tuomia "hienouksia". Levytilan tarve minimiasennuksessa on pienin kaikista asennusvaihtoehdoista. Suppeaa-asennusta, kuten muitakin asennuksia, voidaan toki täydentää jälkeenpäin!
        • Mukautetussa (engl. Custom)- kokoonpanossa voidaan itse määritellä asennuksen kokoonpano. Vaihtoehdon korostetaan olevan "edistyneempiä" käyttäjiä varten, mutta vaihtoehdon tutkiminen on todella opettavaista, vaikkei mitään asetuksia muuttaisikaan. Mukautettua vaihtoehtoa kannattaa käydä tutkimassa, koska sieltä näkee hieman tarkempaa tietoa asennuksessa tulevista osista!
      6. Seuraavaksi asennusohjelma kerää käyttäjäinformaatiota. Anna nimeksi tietotekniikan laitos ja organisaatioksi Jyväskylän yliopisto.
      7. Valitse asennukseen mukaan myös Windows 98 mukana tulevat pelit. Pelit löytyvät Accessories-kokonaisuuden alta. Katso läpi kaikkien vaihtoehtojen alta löytyviä valintoja. Valintojen välillä pääset liikkumaan TAB- ja nuolinäppäinten avulla. Tarvittavat kohtia valitaan välilyöntinäppäimellä. Voit myös joutua käyttämään näppäinyhdistelmiä ALT-(kohdan alleviivattu kirjain).
      8. Koneen tunnistamiseen liittyvää informaatiota kysytään seuraavaksi. Hyväksy informaatio oletusasetuksilla.
      9. Seuraavaksi määritetään muutamia tietokoneen asetuksia. Määrittele näppäimistöjärjestykseksi ja maa-asetuksiksi parhaaksi katsomasi valinnat.
      10. Seuraavaksi määritellään koneen olinpaikka.
      11. Seuraava vaihe on käynnistyslevykkeen tekeminen. Aloita käynnistyslevykkeen tekeminen, mutta kun asennusohjelma kysyy levykettä, niin voit painaa Cancel- näppäintä. Joudut poistamaan levykkeen levykeasemasta ennen asennuksen jatkumista. Normaalisti käynnistyslevyke kannattaa tehdä asennuksen yhteydessä.
    9. Seuraavassa kopioidaan Windows 98 -tiedostot tietokoneeseen. Tämä vaihe kestää reilut kymmenen minuuttia, joten siksi aikaa voi mennä tekemään muita demotehtäviä tai seurata mitä uusia ominaisuuksia Windows 98 tuo tullessaan. Ota käynnistyslevyke pois asemasta jo tässä vaiheessa.
    10. Tiedostojen kopioinnin jälkeen tietokone käynnistyy automaattisesti uudelleen. Tällöin käynnistyslevyke ei saa enää olla asemassa.
    11. Viimeisenä vaiheena on laitteiston tunnistaminen ja asennuksen viimeisteleminen. LAitteiden tunnistamisen jälkeen kone käynnistetään uudelleen muutaman kertaan. Seuraavaksi käyttäjältä pyydetään vielä aikavyöhykettä. Valitse oikea aikavyöhyke. Tämän jälkeen kone käynnistään vielä kerran.
    12. Windowsin käynnistymisen yhteydessä pääset käyttäjäntunnistuksesta Cancel-näppäimellä.

    Käyttöjärjestelmä on saatu asennettua ja voidaan alkaa käyttämään käyttöjärjestelmien tarjoamia ominaisuuksia. Pelkällä käyttöjärjestelmällä ei voi kuitenkaan tehdä mitään oikeasti hyödyllistä, joten seuraavaksi on vuorossa erilaisten sovellusohjelmien asentaminen.

    Demojen lopuksi joudut poistamaan käyttöjärjestelmän formatoimalla C-levyaseman. Käynnistä kone ensin käynnistyslevykkeeltä. Pikaformatointi (tietojen tuhoaminen) onnistuu komennolla format c: /q.


    http://appro.mit.jyu.fi /2000/syksy/laitteistot/demot/demo4/asennus.html
    © Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
    22.11.2000 10:16:21